Po teplém létě a plodném podzimu, má mnoho z nás doma nebo ve sklepě uskladněnou spoustu dýní a dýniček, všemožných barev a tvarů. Kdo nemá své vlastní zásoby, jednoduše zajde do supermarketu, kde se dá sehnat velké množství druhů. Je to ideální zelenina pro přípravu lehké, rychlé a hlavně chutné krémové polévky. Zřejmě nejchutnější, ale také nejlepší pro bleskové použití, je dýně Hokkaido, protože se její slupka nemusí loupat. Ale i z ostatních druhů (muškátová, máslová, goliáš a jiné) je polévka skvělá, každý si vybere dle své chuti.
Na polévku potřebujeme:
Ø Dýni
Ø Vývar (z masa, zeleniny nebo v kostce. Můžeme rovněž použít sypkou směs, jako je vegeta, kuchtík a podobně.)
Ø Sůl
Ø Sladká smetana či smetana ke šlehání
Ø Sýr (dle chuti, doporučujeme aromatický a pikantnější, jako například parmazán nebo nivu)
Takto postupujeme:
Omytou dýni oloupeme (dle druhu), rozkrojíme a vybereme jádra lžící.
Nakrájíme na menší kusy a dáme vařit společně s vývarem doměkka. V tlakovém hrnci stačí cca 1O minut. Množství vývaru (vody) zvolíme podle toho, jak hustou chceme mít polévku. Z vlastní zkušenosti doporučujeme méně tekutiny, aby byla konzistence polévky hezky krémová.
Uvařenou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem ve vývaru.
Vmícháme sladkou smetanu nebo šlehačku a najemno nastrouhaný sýr.
Dle chuti ještě můžeme dosolit.
Když potřebujete nějakou „rychlovku“, uvařte si tuhle polévku J
Výborná je tato polévka podávaná s na másle opečenými krutony z rohlíku či housky. Na talíři můžeme dozdobit, dýňovými semínky, bylinkami (bazalka, pažitka), zastrouhat muškátovým oříškem nebo zakápnout dýňovým olejem. Budete překvapeni, jeho lahodnou chutí.
Tuto vynikající dýňovou polévku hravě zvládnou i méně zdatní kuchaři a ty ostatní potěší svou jednoduchostí. Máme vyzkoušeno, že chutná i dětem. Přejeme vám dobrou chuť!